А сутрин до възглавето ми свети

Безмълвно поседя и без да каже,
защо тъга в сърцето ; гори;,
разсърди се по повод маловажен,
нощтта и си отиде призори.

Такава си е - горда, саможива,
на мен прилича. Кротката луна,
покорно от очите ми се скрива,
денят нехайно свива рамена.

Той бърза. А очите му – невинни,
ни сянка в тях от нощната тъма.
В сърцето крие хиляди причини,
нощта да бъде тъжна и сама.

В съня си нощна птица ли изписка,
или сънят ми тихо изскимтя?
Та денем от тревата съм по-ниска,
а нощем пак съм себе си. Летя.

Издигам се към другите планети,
самата аз сияя в порив тих...
А сутрин до възглавето ми свети,
със съ;лзи от нощта написан стих.


Рецензии